Om oss

Göteborgs Ungdomskör grundades 2005 ur dåvarande avgångsklass vid Brunnsbo Musikklasser. Klasskompisarna ville helt enkelt inte sluta sjunga!

Förlagan till vår logotyp designades 2007 utav Oda Haugerud Olsson.

​Göteborgs Ungdomskör bildades hösten 2005...

...och består idag av drygt 50 medlemmar i åldern 16-30 år.
Många medlemmar har tidigare gått i Brunnsbo Musikklasser, men kören är blandad av ungdomar från olika musikaliska bakgrunder.

Våren 2009 deltog vi, som särskilt inbjuden kör, i den internationella körfestivalen “Cork International Choral Festival“ i Cork, Irland och gjorde stor succé.

Sommaren 2010 blev kören särskilt utvald att representera Sverige under den nordiska festivalen NORDKLANG i Aarhus, Danmark.

I november/december 2011 reste kören till Prag och deltog i ”The International Festival of Advent and Christmas” och vann två första pris i klassen för blandad kör; ett för den musikaliska kvalitén och ett för det sceniska framförandet. Vintern 2013 gjorde kören en konsertresa till Philadelphia och New York i USA och sjöng bl.a. på FN, Childhood Foundation, invigningen av julstaden Philadelphia m.m.

Våren 2015 reste kören återigen till Cork för att dela i “Cork International Choral Festival“. Denna gång var kören uttagen att tävla i "Fleischmann International Trophy Competition" och fick motta den särskilda utmärkelsen P.E.A.C.E Trophy för att vara den kör som bäst omfamnat festivalens anda och rörelsens intentioner, från P.E.A.C.E-rörelsen i Cork. Kören placerade sig där på 7e plats i hård konkurrens med 10 andra körer från hela världen, uttagna bland 28 sökande i en av världens högst ansedda körtävlingar.

Sensommaren 2016 reste kören till Japan på en bejublad turné till Tokyo och Minobu.

Kören har, bl.a. genom nära samarbete med Anci Hjulström (regissör) Simon Ljungman (kompositör), Amy Wheeler (koreograf) med tiden blivit en kör med stor bredd. Göteborgs Ungdomskör har stor erfarenhet som ”scenisk” kör, men sjunger allt från klassisk körrepertoar med musik från olika epoker (både sakral och profan) till populärmusik.

Kören firade sitt 10-års jubileum hösten 2015 med konserten "Anneversary".

Urval av konserter och andra medverkanden:
Lucia- & Julkonsert, Svenska Kyrkan Vasakyrkan, 2016, 2017
Stjärnor & Drömmar - turné, egen produktion 2017
Vart är vi på väg?, samproduktion med SeLest, 2017
Seek & Find, egen produktion 2016
Anneversary, egen produktion 2015

Stjärnor & Julstök, egen produktion 2014 & 2015

Lasse Kronérs uppesittarkväll, SVT julen 2014
Den sjungande julgranen (Julstaden Göteborg), årligen
Julsång i Kronhusbodarna, årligen

Hide & Seek (i samarbete med Tyresö Ungdomskör), egen produktion 2014
I väntan på sommaren, egen produktion 2014
Nordiskt ljus, egen produktion 2014
Missa Criolla, egen produktion 2014
På väg..., egen produktion i samarbete med Musikhögskolan 2013
Medverkan/show i IFOTES Kongress, produktion av Simon Ljungman & Anci Hjulström 2013
The Best of it All (i samarbete med Brunnsbo Musikklasser), egen produktion 2013
Sounds, egen produktion 2012
Medverkan vid mässor, event och konferenser, löpande

Medverkan vid bröllop, löpande
Medverkan vid begravning, löpande

Medverkan vid privata tillställningar, löpande
m.m.

Urval av uppdragsgivare:
SVT, Polisen i Göteborg, NCC, Frimurarlogen i Göteborg, Tingsrätten i Göteborg, Stadsledningskontoret, Kommunfullmäktige, Trädgårdsföreningen, go:teborg&co, Faktum, Kyrkogårdsförvaltningen, Chalmers, Elite Hotel, Childhood Foundation USA, SCA USA, IFOTES, Swedish Match, BRIS, P&O Cruises, Länsstyrelsen m.fl.

Kören har också spelat in fyra CD-skivor:

Come Along (i samarbete med Brunnsbo Musikklassers Flickkör), utgiven 2011

Caroling Christmas, utgiven 2013

Northern Sound, utgiven 2016

A Christmas Wish, utgiven 2018

Körledare & dirigent Anne Johansson

Kören grundades av universitetslektor Anne Johansson som, förutom att hon startat Brunnsboskolans Musikklasser, också tjänstgör vid Högskolan för Scen och Musik (Musikhögskolan) vid Göteborgs Universitet.

Anne Johansson har mottagit flera priser; Årets barn- & Ungdomskörledare (2000), Johannes Norrby-medaljen (2005), Kulturpriser i såväl Sverige som utomlands samt Musikaliska Akademiens Pedagogiska pris (första gången detta utdelades år 1993) och mottog, våren 2011, Göteborgs Stads Förtjänsttecken.